prisstina-suzavac468ПРИШТИНА – У Приштини су поново ескалирали сукоби полиције и опозиције, након што је Суд саопштио да је посланици Алијанске за будућност Косова Доники Кадај – Бујупи одређен притвор до 30 дана.

Демонстранти су на полицију бацали камење, а полиција је одговорила сузавцем.

Пошто је успела да растера демонстранте са трга испред владе полиција је наставила да их прати у покушају спречавања поновног окупљања.

У близини Националне галерије запаљен је комби и то место је опколила полиција.

Демонстранти, које је полиција протерала са трга испред зграде владе, повукли су се у близину Народне библиотеке.

Полиција не улази у библиотеку јер се ту налазе студенти који, према тврдњама полиције, не желе да се прикључе протесту.

Како је објавила приштинска Коха.нет, Основни суд је притвор Бујупијевој одредио на захтева Основног тужилаштва.

Супруг посланице Астрит Бујупи је рекао за Коху да ће се жалити и да је ово политичка одлука.

Бујупи је ухапшена јутрос на основу налога правосудних органа у Приштини, који су тражили хапшење бившег лидера Самоопредељења Аљбина Куртија и још двоје посланика опозиције.

Хапшење припадника опозиције, која се противи примени бриселског споразума о формирању Заједнице српских општина, наложено је након дуже блокаде рада парламента бацањем сузавца и употребом бибер спреја.

Курти, кога је полиција покушала да ухапси у његовом стану, појаво се данас на централном градском тргу и поручио да опозиција неће одустати од протеста.

Портпарол Косовске полиције Баки Кељани је рекао да ће Курти бити ухапшен у погодном тренутку.

У Приштини демонтирана бомба у дворишту Уставног суда

ПРИШТИНА – У Приштини је данас демонтирана бомба у дворишту Уставног суда, изведено је неуспешно хапшење оснивача радикалног опозиционог покрета Самоопредељење Аљбина Куртија, а ухапшена је посланица Алијансе за будућност Косова Доника Кадај Бујупи.

Овим догађајима претходио је још један хаос, који је у уторак направила косовска опозиција са сузавцем и бибер спрејом у косовском парламенту. Косовска опозиција се жестоко противи спровођењу бриселског споразума о формирању Заједнице српских општина.

Извори Кохе Диторе из Уставног суда Косова су потврдили да је на простору код улаза и Суд виђена ручна бомба у близини генератора, што је потврдила и косовска полиција,

Фљора Ахмети, портпарол Косовске полиције је рекла да се сумња да је сумњива експлозивна направа пронађена у дворишту Уставног суда у Приштини.

Зграда Уставног суда, која се налази у близини зграде владе, окружена је полицијом и контрадиверзионим јединицама, изјавио еј британској новинској агенцији очевидац са лица места.

Косовски медији објавили су да су јаке полицијске снаге јутрос рано опколиле кућу Куртија, али да се он није налазио у њој.

Иначе, Суд у Приштини издао је јуче налог за хапшење Куртија и још троје опозиционих посланика због ометања рада парламента у дужем временском периоду.

Медији у Приштини су јавили да је ухапшена шефица посланичке групе Алијансе за будућност Косова Доника Кадај Бујупи.

Она је ухапшена по налогу суда испред њене куће и пребачена је у Палату правде.

 

Опозиција на Космету поручила: Прекините хајку, нећемо одустати

ПРИШТИНА – Опозициони радикални покрет Самоопредељење и Алијанса за будућност Косова затражили су од надлежних косовских органа ослобађање, јутрос приведене, посланице АБК Донике Кадај-Бујупи и прекид хајке на опозицију.

Опозиција је поручила власти да неће одустати од захтева за повлачење споразума о формирању Заједнице српских општина, као и споразума о демаркацији са Црном Гором.

У саопштењу Самоопредељења се наводи да полиција извршава наређења премијера Исе Мустафе и његовог заменика Хашима Тачија, који су, по њиховим речима, спремни да претворе Косово у полицијску државу само да не би изгубили власт и да не би одустали од споразума са Београдом.

„Полиција треба сместа да ослободи посланицу Кадај – Бујупи и да прекине са прогањањем опозиције. Нећемо се зауставити док споразум са Србијом не буде укинут без обзира на то колико је далеко власт спремна да иде да би га заштитила”, наводи се у саопштењу тог покрета.

АБК је, такође, тражила хитно ослобађање посланице Кадај-Бујупи.

Приштински медији су јавили да се специјалне снаге полиције налазе испред зграде у којој станује посланик покрета Самоопредељење Аљбин Курти.

Полиција је раније ушла у његов стан, међутим, он није био у њему.

Специјалне јединице косовске полиције су и испред куће посланице Самоопредељења, Аљбуљене Хаџиу.

Портал Коха.нет јавио је да је у Основном тужилаштву завршено саслушање посланице Донике Кадај-Бујупи која је потом пребачена у Основни суд, где се очекује одлука о томе да ће бити задржана или ослобођења.

Она је, како се наводи, одбила да одговара на питања тужиоца са објашњењем да је све што је имала да каже рекла у парламенту, саопштио је њен адвокат Ариан Коци.

Налог за хапшење издат је још за опозиционе посланике Аљбуљену Хаџиу и Фатона Топалија.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Поново нереди и хаос у Приштини

* Обавезна поља