marko-albunovic-novinar-PolitikeПремијер Србије Александар Вучић потврдио је да су службеници амбасаде Србије у Либији Слађана Станковић и Јовица Степић, који су у новембру 2015. године отети у Сабрати, страдали у америчком бомбардовању тог либијског града. „Оно што је наша служба могла да утврди са стопроцентном сигурношћу јесте да су они страдали у ваздушном удару, од експлозија. Очигледно је реч о америчким бомбама, гађали су положаје Исламске државе и исламиста блиских њима”, казао је Вучић на ванредној конференцији за новинаре у Влади Србије.

Како је пренела Бета, Вучић је додао да ће тела страдалих бити допремљена у Србију сутра у касним поподневним сатима. „Уједињени смо у болу. Упућујем у име Владе Србије и своје име, изразе најдубљег саучешћа породицама страдалих”, казао је премијер. Како је пренео Танјуг, премијер је изразио уверење да америчке службе, по свему судећи, нису имале сазнања да се особе српске националности, али и други странци, налазе на локацији која је бомбардована. „Свакоме, па и Американцима, бићу спреман да поставим питање да ли су знали ко је све на локацији коју су бомбардовали и никаквог проблема нема да такво питање јавно, отворено и недвосмислено поставим. И чекаћу тај одговор у званичној форми. Од ЦИА смо добили неформалан одговор да нису знали, али ћемо сачекати и званично да то добијемо”, рекао је Вучић.

„Зато питам Американце да нам кажу да ли су знали да су се на тој локацији налазили и држављани Србије”, рекао је Вучић и додао: „Дакле, убиле су их америчке бомбе”.

Премијер је рекао да није тешко од САД направити непријатеље, али да „то неће вратити живот ни Слађани ни Јовану”. „То што ћу некога да опсујем сад неће вратити у живот ни Јовицу ни Слађану. Тако да ћу да се понашам озбиљно, одговорно и у најбољем интересу Србије. Макар то не било у најбољем интересу мом лично, нити политичке странке коју водим”, казао је премијер.

„Ако сам крив за америчко бомбардовање, прихватам”, рекао је премијер.

Вучић је додао да ће предложити затварање амбасаде Србије у Либији, као и да ће се разговарати о ситуацији у Тунису и другим земљама, како се сличне ствари не би догађале српским држављанима током лета.

Амбасада САД у Србији изразила је јуче дубоко саучешће породицама настрадалих српских држављана. „Након што је чуо извештаје медија, амбасадор Кајл Скот разговарао је с премијером Александром Вучићем и министром спољних послова Ивицом Дачићем како би изразио своје дубоко жаљење и искрено саучешће америчког народа поводом овог трагичног губитка”, наводи се у саопштењу амбасаде.

Према Вучићевим речима, најодговорнија за киднаповање српских држављана је породица Ахмеда Абашија, који није припадник ИД, али блиско сарађује с њима. Премијер је навео и да иза Абашија стоји особа чије име није могао да саопшти, да не би, како је рекао, угрозио животе других Срба у Либији. „Човек који стоји иза те породице је опасан, не могу да говорим о њему. Наша служба је на најмудрији начин приступила том лицу, у супротном, наши људи би били убијени”, рекао је Вучић. „Колико је опасно то лице види се по томе што је отело 700 Тунишана да би издејствовало пуштање три припадника своје службе”, казао је премијер, додавши да је једна либијска милиција понудила властима Србије заједничку акцију спасавања отетих службеника амбасаде. „Понудили су нам операцију у којој би учествовало 1.000 њихових људи и десет наших оперативаца. Ипак, закључили смо да би таква операција угрозила животе талаца, учесника у акцији, али и других наших држављана који би могли да постану мета Исламске државе”, казао је Вучић, додавши да су државни органи веома професионално обавили свој посао у овом случају. Он је оценио да је реч о „првој великој талачкој кризи” с којом се Србија суочила, као и да би отети службеници амбасаде били ослобођени да нису настрадали у бомбардовању. „Успевали смо да на готово недељном нивоу добијамо доказе о њиховом здравственом стању. Разговарали смо са свим пријатељским службама, са руским ФСБ, америчком ЦИА, а најконкретније информације добили смо 12. фебруара од Шпанаца, о локацији која је потврђивала да смо и ми приближно знали локацију у Сабрати где се отети налазе”, навео је Вучић.

vucic-helikopter 2

Поводом информација које су се појављивале у јавности да ће отети службеници амбасаде у Триполију бити ослобођени, Вучић је рекао да је Србија имала те информације, да је била веома близу, али да не може да изнесе више детаља. „Могли бисте десет књига да напишете о томе са колико смо превараната, ловаца у мутном, исламиста, на различите начине разговарали и ниједну информацију нисмо одбацили, иако се углавном испостави да је 99 одсто таквих информација за канту за смеће”, рекао је Вучић.

Упитан од кога су добијане информације о томе да би проблем могао да се реши за 48 сати и они буду ослобођени, Вучић је казао да су то људи с којима се разговарало, међу којима и различити представници другог крила либијске власти. „Ми смо разговарали, за разлику од појединих држава, са свима, са званичницима либијске државе и другим делом њихове владе, отцепљеним крилом њихове службе за коју мислимо да је држала у шакама цео случај”, рекао је Вучић. Он је рекао да је БИА једина имала овлашћење да ради на том случају и да је задовољан начином на који је то радила.

Подсетимо, како је „Политика” јуче објавила, напад америчких ратних бомбардера Ф-15Е на регрутни центар Исламске државе у месту Сабрата, на око 70 километара западно од Триполија, био је усмерен на Нуредина Шушана, туниског екстремисту повезаног с прошлогодишњим терористичким нападима у музеју Бардо и летовалишту у Сусу, пренео је „Њујорк тајмс”. Шушан, за кога се претпоставља да је убијен у овом нападу, према западним обавештајним сазнањима месецима је у Сабрати окупљао и обучавао добровољце из арапских земаља, посебно повратнике из Ирака и Сирије.

„Удар на кућу на периферији Сабрате, која је већ недељама под присмотром све више западних обавештајних служби, други је случај дејства америчке ратне авијације против ИД у Либији у последња три месеца, наводи Ројтерс.

Бомбардовање овог објекта била је „најважнија америчка војна операција у Либији ове године”, оценио је Би-Би-Си.

Новац је био успутни мотив отмице

Упитан да ли је било понуда да се плати откуп за отете грађане Србије, Вучић је рекао да новац није био примарни, већ успутни мотив, и да Србија никад званично није добила захтев за откуп. Вучић је рекао да је било безброј посредника који су „нудили свакојака чуда” и безброј понуда, од 16 до 60 милиона. „Човек по имену Гануди давао је контрадикторне информације о самој отмици и о његовим контактима с нашим људима постоје веома контрадикторне информације. Ставови присутних Либијаца о самом виђењу отмице драматично су различити у односу на оно што су рекли поједини српски држављани”, рекао је Вучић.

Либијска оружана група Специјалне снаге за одвраћање објавила је на својој фејсбук страници да су два тела довезена на аеродром Матига у Триполију, пренео је АП. На фотографији се види погребно возило у којем су два зелена ковчега, а претпоставља се да се у њима налазе посмртни остаци двоје држављана Србије. Специјалне снаге за одвраћање су група лојална побуњеничкој влади која сада контролише Триполи. Такође, и званично либијско тужилаштво је саопштило да су тела двоје отетих службеника амбасаде Србије у Либији пребачена у Триполи.

Да је требало да дамо милион, два или четрдесет милиона, дали бисмо новац, рекао је Вучић, али, додао је, Србија није могла да да новац некоме, а да нема никакве гаранције. „У сукобу других земаља, али и туђих интереса, као страшна колатерална штета, страдали су Срби”, рекао је Вучић.

Упитан на којим су пословима отети службеници амбасаде радили и да ли је реч о званичним државним пословима, Вучић је казао да зна одговор на прво питање, али да не може да га саопшти.

Саучешће америчке амбасаде

ВАШИНГТОН – Амбасада Сједињених Амерчких Држава изразила је данас дубоко саучешће породицама двоје отетих српских држављана, Слађане Станковић и Јовице Степића, који су трагично настрадали у Либији.„Након што је чуо извештаје медија, амбасадор Кајл Скат је разговарао са премијером Вучићем и министром спољних послова Дачићем како би изразио своје дубоко жаљење и искрено саучешће америчког народа поводом овог трагичног губитка”, наводи се у саопштењу Амбасаде САД достављеном Танјугу.У саопштењу се наводи да су Сједињене Америчке Државе захвалне Србији на њеној посвећености као партнеру у Коалицији против ИСИЛ-а, која се бори против страхота међународног тероризма.„Наши напори су усмерени ка спашавању невиних живота, и дубоко жалимо за трагично преминулим службеницима Амбасаде Србије у Либији”, закључује се у саопштењу које је пренео Танјуг.

Погинули српски службеници ударна вест у светским медијима

Погибија двоје отетих службеника амбасаде Србије у Либији, Слађане Станковић и Јовице Степића, у америчким ваздушним нападима на базе Исламске државе у Либији, данас је ударна вест у бројним светским медијима.

Светске агенције, међу којима су и британски Ројтерс, амерички АП и француски АФП, пренеле су вест под ознаком „хитно”, а о страдању спрских службеника известиле су и регионалне агенције Хина и Фена.

Ројтерс преноси да се верује да је двоје српских службеника међу 50 погинулих у ваздушним нападима САД у Либији, као и да је градоначлник Сабрате Хусаин ал Тавади рекао да су либијски званичници послали фотографије тела српским дипломатама на идентификацију.

Британска агенција додаје и да је либијски јавни бранилац навео да је један од шесторо преживелих рањеника рекао тужилаштву да су у згради, која је погођена, били чланови Исламске државе који су недавно дошли у Либију на обуку како би потом извршили терористичке нападе у Тунису.

Међутим, ал Тавади тврди да је зграда коришћена за састанке и друга деловања, али не и за обуку, истиче Ројтерс.

О конференцији шефа српске дипломатије Ивице Дачића, поводом погибије двоје српских држављана, известиле су радио-телевизијске мреже, попут америчке Си-Ен-Ен, британске Би-Би-Си и руске Раша тудеј.

Би-Би-Си је пренео да је министар спољних послова Србије рекао да се верује да је двоје српских службеника, који су киднаповани 8. новембра прошле године, убијено у ваздушним нападима америчких снага.

Си-Ен-Ен је јавио да српски држављани убијени у нападима америчких снага чија мета је био високи оперативац терористичке групе из Туниса Нуредин Чучан, а да није јасно да ли је и он страдао у нападу.

Уз изјаву Дачића да се верује да је двоје отетих српских службеника страдало у нападима САД на камп за обуку Исламске државе, „Раша тудеј” наводи и да је шеф српске дипломатије рекао да су отмичари имали финансијске интересе, преноси Танјуг.

 


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Американци побили Србе отете у Либији

* Обавезна поља