nato-435456НАТО је изразио забринутост што руски ваздушни удари у Сирији стварају опасност да би могло доћи до „инцидента који би измакао контроли“.

И то, сматра НАТО, у тренутку када и Москва и снаге међународне коалиције коју предводе САД, настављају са својим операцијама на различитим војним циљевима у тој земљи.
„Јасно је да руски циљеви и њихове ваздушне операције изнад Сирије, и коалиције против Исламске државе нису исти“, рекао је у Лисабону новинарима заменик генералног секретара НАТО генерал Александар Вербшоу.

„То повећава опасност од инцидента који би могао да измакне контроли“, рекао је он.

Вербшоу је рекао и да ће чланови НАТО у наредним седмицама разговарати о томе „да ли треба предузети неке додатне мере како би се осигурао интегритет турских граница“.

Турска је, подсетио је АФП, оптужила да су руски авиони који дејствују у Сирији, у два наврата нарушили ваздушни простор Турске, а Москва навела да се то десило због лошег времена.

НАТО је јуче у Средоземном мору покренуо највећу вишедневну војну вежбу у последњих деценију и више, у којој учествује 27 држава чланица и три државе партнери.

„Сваки потенцијални агресор треба да схвати способност и спремност коју демонстрирамо“, рекао је Вербшоу.

Рекавши да вежбе нису усмерене ни против које државе посебно, везе Запада и Русије су затегнуте и због Сирије и улоге Москве у кризи у Украјини.

Више од 12 великих међународних организација, хуманитарних и невладиних, али и Европска унија и Афричка унија учествоваће у вежбама које показује посвећеност и допринос НАТО свеобухватном приступу.

У војној вежби „Спој трозубца“ у наредних пет недеља учествоваће 36.000 војника, 230 војних јединица, 140 авиона и више од 60 бродова, пренела је агенција Ројтерс.

Из Брисела су навели да ће се војна вежба одржати широм Италије, Португалије, Шпаније, Атлантског океана, Средоземног мора и такође Канаде, Норвешке, Немачке, Белгије и Холандије.

Вежба „Спој трозубца 2015“ ће показати нови повећан ниво амбиције НАТО у заједничком модерном ратовању као и могућности и Алијансе да одговори на садашње и будуће безбедносне изазове.

Русија, која је спровела неколико војних вежби са више од 45.000 војника током ове године и имала војну вежбу у Медитерану пре покретања ваздушних удара у Сирији, позвана је да посматра вежбу НАТО у централном Медитерану, пренео је Ројтерс.

Русија и САД потписали споразум о превенцији инцидената

МОСКВА– Представници Министарства одбране Русије и Америке потписале су споразум о превенцији инцидената приликом летова авијације у оквиру војне операције у Сирији, јавили су руски медији.

Портпарол Пентагона Џеф Дејвис је јуче најавио да ће САД и Русија потписати споразум о разумевању, који прецизира како пилоти могу да избегну једни друге на небу изнад Сирије, с обзиром на то да две силе спроводе одвојене ваздушне кампање.

Дејвис је нагласио да правила договорена са Русијом нису део ширег договора о томе како би две земље могле да сарађују у Сирији.

Према речима званичника, мере се односе на неке основне оперативне процедуре, рецимо, који језик ће у комуникацији користити руски и амерички пилоти, избор радио фреквенције за хитне позиве и висину на којој ће авиони летети.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на НАТО – Руска интервенција може измаћи контроли

* Обавезна поља