radenko_nedeljkovic(1)Разговарамо о најновијим споразумима везаним за Косово и Метохију, постигнутим у Бриселу 25.8.2015. са Раденком Недељковићем, бившим Начелником Косовско-митровачког округа и послаником у Скупштини Аутономне покрајне Косово и Метохија.

ФСК: Шеф канцеларије за Косово и Метохију, Марко Ђурић, каже да је Србија у Бриселу, потписивањем споразума о тзв. Заједници српских општина, енергетици, телекомуникацијама и Парку мира у Бриселу 25. августа 2015. победила резултатом 5:0. Да ли се слажете са овом „спортском“ проценом?

РН: Најновији споразум који је председник Владе Р.Србије господин Александар Вучић потписао са председником Владе тзв. Р.Косово господином Исом Мустафом, 25.08.2015, којим је „Косову“ предао електроенергетски и телекомуникациони систем Р.Србије, није ништа друго но капитулација актуелне власти и издаја националних и државних интереса. Да би прикрио погубну политику коју је водио и коју води према КиМ, брже боље покушао је медијским спиновањем да обмане јавност да је београдски преговарачки тим на преговорима тријумфовао и остварио дипломатску победу. Као главни адут навео је споразум о формирању Асоцијације-Заједнице српских општина. Циљ актуелног режима Александра Вучића је био да се што пре преваре и обману како Срби који живе на КиМ, тако и комплетна српска јавност. Да би се пораз прогласио победом, требало је смислити неку убедљиву лаж, па је тако директор Владине канцеларије за КиМ господин Марко Ђурић употребом спортског речника пораз прогласио победом 5:0. Вероватно дипломатском победом сматрају и договор да Аустрија званично затражи посебан број за независну државу Косово, +383, а да су они ипак тога поштеђени.

Нажалост, Србија и српски народ су постали тотални губитници постигнутих споразума и из дана у дан држава Србија све више нестаје на КиМ а са државом и српски и остали неалбански народ који се тихо исељава. Мада, актуелну власт то много не интересује, јер они имаји један једини циљ, како на најбезболнији начин по њих признати независност „Косова“ и одговорност пребацити на Србе који живе на КиМ. Из тог разлога политичким представницима на КиМ омогућено је да раде шта хоће само да дају подршку актуелној Влади за погубну политику коју води према КиМ. Да би ућуткали Србе на КиМ актуелна власт је претњама, уценама, омаловажавањем, условљавањем и другим видовима шиканирања, као и привилегијама успела да амортизује отпор у чему је имала пуну подршку из Приштине. Кроз емисију „Инсајдер“ покушалa је да криминализује српски народ на КиМ и да то искористи као главни разлог за демонтирање државе Србије. Грађанима преосталог дела Србије је пласирана информација да је у Србији лош живот због криминалаца на северу КиМ и на тај начин створи мржњу и анимозитет према браћи на КиМ. Након тога, Скупштина је формирала и анкетни одбор са истим циљем. Када је утврђено да су паре и криминалци у Београду а да је Косово било само погодно подручје за прање новца на све то је стављена тачка. Онда је промењена политика, па се од стране неких министара могло чути да српски народ не заслужује да КиМ буде њихово, да је српски народ неспособан, нерадан и нестручан. Свакако да је било и тренутака када се о српском народу који живи на КиМ говорило да је то најбољи део народа, додуше само када је требало да се превари да нешто прихвати што је против њиховог интереса. Српски народ на КиМ је много пута преварен од стране актуелне власт из Београда, због чега је платио високу цену.

ФСК: По чијем законодавству је формирана тзв. Заједница српских општина? Односно – по чијим законима ће она да функционише? Да ли су Срби са КиМ сада ближе или даље од Србије?

РН: Kao и много пута пре и након овог споразума, режим Александра Вучића избегао је да јавности изнесе истину: Да ће се Асоцијација-Заједница српских општина формирати по законима независне државе „Косово“, да државни органи „Косова“ треба да дају сагласност на Статут заједнице, да ЗСО неће имати извршна овлашћења што се јасно могло чути и од представника међународне заједнице на КиМ, да устав и закони „Косова“ не предвиђају Асоцијацију-Заједницу са извршним овлашћењима, да се институције о којима је постигнут споразум укидају и замењују институцијама независне државе „Косово“, да запосленима престаје радни однос у институцијама Р.Србије, да се на овај начин држава Србија демонтира на КиМ и да независна држава „Косово“ успоставља уставно правни поредак и на северу КиМ и на тај начин заокружује своју независност.

ФСК: По чему се тзв. Заједница српских општина разликује по правима и политичкој тежини од евентуалне асоцијације било којих других, односно већинско шиптарских општина на КиМ?

РН: Асоцијација-Заједница српских општина, уколико буде формирана, неће се ни по чему разликовати у правном и политичком смислу од већ постојећих Асоцијација општина са већинским албанским становништвом. За разлику од актуелног режима који не поштује ни законе ни Устав Р.Србије, представници Владе тзв. Р. Косово поштују и придржавају се сваког зареза у свом уставу и законима.

ФСК: Да ли се у уторак увече, пошто је објављена вест о постизању споразума у Бриселу, масовно славило на улицама Северне Митровице, како су јавили неки медији у Србији? Какве су биле реакције обичних људи?

РН: Нико од обичних грађана на КиМ не схвата озбиљно ЗСО и знају да је то још једна у низу превара, обмана и лажи, да би се српски народ што безболније интегрисао у независну државу „Косово“. Актуелни режим јем преко својих политичких представника, покушао да организује славље поводом постигнутих споразума, али се то врло брзо претворило у најмању поворку за сахрану. Наиме, уз предходно скидање регистарских таблица са возила, десетина учесника је дало свој допринос стварању независне државе Косово и на тај начин сачувало своје позиције на локалном нивоу и везе са актуелним режимом у Београду.

radenko-nedeljkovic1

ФСК: Шта је, после овог последњег споразума, остало од институција државе Србије на КиМ? Односно, како поредите државно-правни, безбедносни и национални положај Срба у четири општине на северу КиМ сада, и пре потписивања првог Бриселског споразума 19. априла 2013?

РН: Пре потписивања Бриселског споразума, Срби на северу КиМ су се осећали да живе у држави Србији и да су грађани Србије. У том периоду север КиМ је био у уставно-правном систему Р.Србије и институције државе Србије су функционисале пуним капацитетом. Нажалост, данас је север КиМ у уставно-правном систему независне државе „Косово“ а држава Србија се повлачи и нестаје. Историјски посматрано, српски народ на КиМ никада није био у тежој позицији. У време Отоманског царства Срби су могли да се изјасне шта су по националности и да сачувају своју имовину, што данас у 21. веку није случај. Асимилација Срба и осталих неалбанаца се врши на очиглед целог света а највише боли што о томе актуелни режим у Београду ништа не говори. Стиче се утисак да је ово једини режим у свету који има вишак народа и територије, па се тако лако одриче и једног и другог. Можда је ово прилика да актуелни режим постојећи народ промени неким другим послушнијим и бољим. Срби и остали неалбанци страхују за своју безбедност и безбедност своје имовине а многи очекују да ће се сценарио позивања, хапшења и притварања невиних Срба, који је већ виђен у Хрватској и БиХ применити и на КиМ, да би се преостали српски народ застрашио и приморао на исељавање.

ФКС: Да ли су Срби јужно од Ибра на добитку у односу на њихов положај пре 19. априла 2013?

РН: Срби су тотални губитници, без обзира где живе, јужно или северно од реке Ибар. Највећим делом институције државе Србије су функционисале и јужно од реке Ибар и оне су биле једини гарант останка и опстанка српског народа. Осим партијских чланова који због личних привилегија, и поред тога што тако не мисле, подржавају постигнуте споразуме, сви остали грађани су свесни да су преварени и да их је актуелна власт оставила на милост и немилост „косовским“ институцијама и косовским албанцима чији је сан етнички чисто Косово.

ФСК: Уставни суд Србије је оценио да је први Бриселски споразум „политички“, а не правни акт. Да ли је тај „политички акт“ имао икакве правне последице по Србе на северу КиМ?

РН: Уставни суд Р.Србије је донео Одлуку да је Бриселски споразум политички а не правни акт и да као такав не може да производи никаква правна дејства. Међутим, актуелни режим Александра Вучића је игнорисао Одлуку суда и наставио да кроз нове споразуме укида институције државе Србије а јача институције независне државе „Косово“. Најбољи пример ове моје тврдње је правосудни систем и цивилна заштита. Уставни суд је донео Одлуке и по питању других постигнутих споразума (Катастру, Матичним књигама, Преласку административних прелаза, Дипломама), нажалост и те одлуке су игнорисане, без обзира што су те одлуке обавезујуће, па је тако нпр. Председник Владе, уместо да демонтира већ постојеће прелазе, постигао споразум да се поставе још два нова.

ФСК: Да ли сматрате да ће се у догледно време створити услови да Скупштина АП Косова и Метохије, која признаје искључиво Устав и законе Републике Србије, поново постане релевантан?

РН: Скупштина АП КиМ је једини легални и легитимни орган Р.Србије на КиМ, јер су посланици изабрани по законима те исте државе. Нажалост, актуелна власт применила је сва расположива средства да спречи функционисање Скупштине и на тај начин осујети да се чују контра-аргументи о стању на КиМ и постигнутим споразумима. Држава Србија је укинута на КиМ због отварања преговарачког поглавља, које ће за крајњи циљ имати потписивање споразума са независном државом „Косово“ о пуној нормализацији односа. Споразум ће морати да прође и скупштинску процедуру да би добио статус међународног акта. На тај начин ће и де факто признати независност „Косова“ а актуелни режим ће наставити да говори да никада неће признати независност. Лично мислим да су грађани схватили да су преварени и да је једина институција око које треба да се окупимо и наставимо нашу даљу борбу за очување државе Србије на КиМ управо Скупштина АП КиМ.


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на „Победничка“ поворка за сахрану у Северној Митровици

* Обавезна поља