aleksej-puskov2БEOГРAД – Нереални су захтеви СAД да се Русиjа прикључи њиховоj коалициjи, jер су наша деjства ефективниjа него америчка, рекао jе данас у Београду председник Kомитета за међународне послове руске Државне Думе, Aлексеj Пушков.

Пушков jе рекао и да Русиjа не одбиjа садеjство са СAД, али би оне требало у први план да ставе борбу против Исламске државе (ИД) у Сириjи, а не против сириjске воjске.

„Предложили смо да се позабавимо координациjом нашег деловања и циљева за садеjство авиjациjе у Сириjи, али СAД инсистираjу на томе да Русиjа треба да се прикључи америчкоj коалициjи, а неће да формирамо заjедничку. Разлог jе познат, СAД сматраjу да упоредо са борбом против ИД треба срушити режим Башара ал Aсада“, рекао jе Пушков Танјугу.

Oн jе оценио да ако не би било сириjске армиjе, не би било никога ко би ратовао против ИД, а рат не може да се добиjе ваздушним ударима, jер се „побеђуjе само на земљи“, као и да jе руска ваздушна кампања у Сириjи била ефикасниjа за три недеље него западна за годину дана.

„Говоре о некоj умереноj опозициjи, а не могу да кажу име барем jедног лидера коjи представља ту опозициjу. Mислим да jе став СAД заснован на нервози, неразумевању и одсуству политике, док код нас постоjи jасна линиjа и за три недеље су наша деjства била успешниjа него америчка и њихових савезника“, казао jе Пушков.

Руски посланик закључио jе да jе сада наjважниjи задатак борба против ИД, а паралелно са тим треба да се води и политички процес чиjи део треба да буде и Aсад и изразио наду да ће СAД променити став коjи ниjе продуктиван и перспективан.

Алексеј Пушков: Разлика у гласовима око пријема Косова у Унеско је мала, тешко је предвидети исход

Русија и њени савезници противе се пријему „Косова“ у Унеско, а резултат гласања на Генералној конференцији те организације тешко је предвидети, јер је разлика у гласовима мала, рекао је данас у Београду председник Комитета за међународне послове руске Државне Думе, Алексеј Пушков.

– Косово није међународно признато и можда неће ни бити. Знам да се упркос томе ово питање налази у агенди предстојећег заседања Генералне конференције Унеска, а резултат је тешко предвидети, јер је, за сада, разлика три-четири гласа – рекао је Пушков новинарима уочи представљања своје књиге „Постскриптум – може ли Путин помоћи Русији“ у издању на српском језику.

Пушков је истакао да ће Русија инсистирати на ставу да „Косово“ не сме да буде члан међународних организација и не верује да ће „Косово“ да постане чланица Савета Европе и Унеска, иако су бројне западне земље и њихови савезници признали независност српске покрајине.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Пушков о пријему Косова у УНЕСКО

* Обавезна поља