PUTIN_TvРусија планира да купи у Србији телевизију са националном фреквенцијом, сазнаје „Блиц”, а као купац се помиње руски милионер Константин Малофејев, близак Владимиру Путину.

Осим ТВ са националном фреквенцијом, каже саговорник „Блица”, у плану су покретање још једне кабловске ТВ станице, дневних новина и маркетиншке агенције, а мали удео у целом послу требало би да има српски тајкун Богољуб Карић.

— Карић је ту главни контакт и посредник. Док се посао са куповином ТВ станице не оствари, Русија неће седети скрштених руку. У плану је и издашно улагање у интернет сајт Спутњик Србија. Следи кабловски ТВ програм и, за почетак, углавном реемитовање руске телевизије „Раша тудеј“ која отворено подржава Владимира Путина – каже извор „Блица”.

„Раша тудеј” је део ТВ Новости, „аутономне непрофитне организације” коју је основала руска државна новинска агенција РИА Новости, а коју финансира Кремљ. Децембра 2008. Путин је уврстио ТВ Новости на списак организација од стратешке важности за Русију. Верује се да је у последње три године на рачун „Раша тудеј” слило скоро милијарду долара из руског буџета.

Упућени у односе медија и политике се не питају зашто Кремљ почиње медијску офанзиву на Србију, већ – зашто није и раније? Зашто тек сада, када је руска економија уздрмана санкцијама и рекордно ниском ценом нафте? Када је рубља сломљена на њен најнижи ниво према долару у историји?

Одговор би могао да се нађе у предстојећим општим изборима у Србији уочи којих, бар у истраживањима јавног мњења, проруске странке стоје боље него икада у 21. веку. Коалиција ДСС-Двери и листа СРС Војислава Шешеља имају велике шансе да седну у скупштинске клупе.

Не треба заборавити ни на будуће посланике СНС из струје Томислава Николића, поготово из редова Карићевог ПСС.

Ивица Дачић и његов СПС последњих година воде проевропску политику, али су односи са СНС све затегнутији, па је питање, ако дође до пуцања, коме би се Дачић приклонио.

Тако би Путин у будућем сазиву Скупштине Србије могао да рачуна на благонаклоност и читавих 100 посланика. Треба ли јаснији сигнал да Русија оправдано верује да би јој се улагање у медијску империју у Србији могло вишеструко исплатити у политичкој валути?

malofejev

КО ЈЕ КОНСТАНТИН МАЛОФЕЈЕВ?

Малофејев је руски тајкун, милионер. Медији су писали да се налази на списку руских бизнисмена који су под санкцијама ЕУ због подршке проруским снагама на истоку Украјине и подршке припајању Крима Русији. Њега и његову компанију „Маршал капитал“ су на листу санкција (OFAC) ставиле и Сједињене Америчке Државе. Априла прошле године, Малофејев је био гост Србије поводом преношења светог огња из Израела у Београд.

БОГОЉУБ КАРИЋ У БЕГСТВУ ОД 2006.

Бизнисмен Богољуб Карић је у бекству од 2006. због оптужнице да је оштетио Мобтел за више од 60 милиона евра. Прошле године је у интервјуу за ТВ Пинк из Москве поручио да би се вратио само ако се укине оптужница. Како је „Блиц” писао, Вучић се својим сарадницима неколико пута поверио да никакав дил тог типа не долази у обзир, а одбио је и Карићеве неформалне понуде да се сретну током премијерове посете Москви.


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Руси купују телевизију у Србији

* Обавезна поља