Severna-Koreja-Juzna-Koreja-granicaПЈОНГЈАНГ – Северна Кореја је данас саопштила да је извела пробу хидрогенске бомбе, што би, ако се потврди као тачно, представљало велики корак у унапређењу нуклеарног арсенала те земље.

На државној телевизији је објављено да је Пјонгјанг извео пробу „минијатурне” Х-бомбе, подигнувши тиме „нуклеарну моћ земље на следећи ниво” и обезбедивши оружје за одбрану од САД и других непријатеља. У саопштењу се додаје да је проба била „савршено успешна”, а вест о томе прослављена је на улицама Пјонгјанга.

Велики број људи окупио се испред главне железничке станице да на великом екрану гледа посебне вести о проби. Многи су аплаудирали и клицали када је ТВ водитељ саопштио вест.

Председница Јужне Кореје Парк Гуен-хје је изјавила да нуклеарна проба представља провокацију и претњу животима и будућности њене земље. Јужна Кореја ће се консултовати са савезницима и регионалним силама како би натерали Северну Кореју да се суочи с последицама нуклеарне пробе.

Безбедносни званичник Тае-јонг изјавио је да Пјонгјанг мора да поштује резолуције УН и да потпуно и неповратно обустави нуклеарни и балистички програм. Премијер Јапана Шинзо Абе изјавио је да саопштење Северне Кореје о проби хидрогенске бомбе представља претњу безбедности његове земље и додао да ће предузети снажну акцију и да ће радити с другим земљама, САД, Јужном Корејом, Кином и Русијом, као и са УН.

„Апсолутно не можемо то да дозволимо и снажно осуђујемо извођење пробе”, рекао је Абе новинарима.

Вашингтон и нуклеарни стручњаци су сумњали у раније тврдње Северне Кореје у вези с хидрогенском бомбом, која је много снажнија него атомска бомба, али коју је и много теже направити. Ако буде потврђено да је Пјонгјанг извео пробу такве бомбе, то би изазвало велику забринутост и вероватно подстакло увођење оштријих санкција Северној Кореји, а додатно би погоршало и њене односе са суседима.

Успешна проба Х-бомбе значила би да је Северна Кореја ближа свом циљу да произведе бомбу довољно малу да може на ракети да досегне америчку територију, јавља АП а преноси Бета.


Јапански званичник показује место експлозије (Фото Ројтерс)

 

Хитан састанак Савета безбедности УН

УЈЕДИЊЕНЕ НАЦИЈЕ – Савет безбедности УН одржаће ванредан састанак после саопштења Северне Кореје да је извела пробу хидрогенске бомбе, јавља Бета-АФП.

Састанак је сазван на затев САД и Јапана и вероватно ће бити одржан иза затворених врата, изјавила је портпаролка америчке мисије у УН Хагар Чемали.

Консултације 15 држава чланица ће бити одржане пре подне, по њујоршком времену, рекала је Чемали.

Она је поновила да САД у овом тренутку нису у могућности да потврде да је проба изведена, али да Вашингтон осуђује свако кршење резолуција Савета безбедности УН и позива Северну Кореју да испуњава своје међународне обавезе.

Пјонгјанг је већ извео три нуклеарне пробе, 2006, 2009. и 2013. године, због чега су Северној Кореји у неколико нарата уведене санкције УН. Резолуцијама УН Северној Кореји је наложено да обустави све нуклеарне активности и програм производње балистичих ракета.

Оштра реаговања Британије и Кине на акцију Пјонгјанга

ПЕКИНГ – Британски министар спољних послова Филип Хамонд изјавио је данас да се и Британија и Кина противе тестирању хидрогенске нуклеарне направе које је извела Северна Кореја и да подржавају наставак шестостраних преговора о разоружању.

Хамонд, који борави у дводневној посети Пекингу, рекао је новинарима након састанка са кинеским државним саветником Јанг Ђијећијем, да Британија и Кина деле исту решеност да се успостави стабилност на Корејском полуострву и да се пооштре санкције Северној Кореји, јавља Ројтерс а преноси Танјуг.

Истовремено, кинеско Министарство спољних послова саопштило је да Пекинг није унапред знао да ће Северна Кореја тестирати минијатуризовану хидрогенску нуклеарну направу, додавши да се снажно противи акцији Пјонгјанга.

Истовремено, заменик министра одбране Јужне Кореје изјавио је да је тешко поверовати да је нуклеарна направа коју је Северна Кореја тестирала хидоргенска бомба, пренела је агенција Јонхап.

Ким Џонг-Ун: Да 2016. почне уз одјек експлозије хидрогенске бомбе

ПЈОНГЈАНГ – Севернокорејски лидер Ким Џонг-Ун лично је пре три недеље потписао наредбу којом се одобрава најновија нуклеарна проба Пјонгјанга, пожелевши да „2016. година почне уз громогласни одјек експлозије хидрогенске бомбе”.



Ким Џонг-Ун (Фото Ројтерс/Јонхап)

Северна Кореја саопштила је раније данас да је извела своју прву успешну пробу минијатуризоване хидрогенске бомбе, што још није потвђено, али су уследиле осуде са свих страна света.

Очекује се да ће Савет безбедности УН касније данас одржати тим поводом ванредну седницу.

Вест о извођењу пробе емитована је на севернокорејској државној телевизији, а приказан је и снимак копије наредбе коју је Ким потписао 15. децембра, јавља АФП а преноси Танјуг.

„Нека нам 2016. година почне… уз громогласни одјек наше прве експлозије хидрогенске бомбе, да цео свет упре поглед у нашу социјалистичку, нуклеарно наоружану републику и велику Радничку партију Кореје”, написао је Ким својом руком у поруци поред потписа.

Севернокорекса телевизија је приказала и другу наредбу, која датира од 3. јануара, а у којој је Ким потписао своје коначно одобрење да тест буде изведен 6. јануара.

Хидрогенска или термонуклеарна бомба користи фузију у ланчаној реакцији која резултира далеко снажнијом експлозијом него што је то експлозија услед фисије изазване само уранијумом или плутонијумом. Верује се да Северна Кореја годинама развија такву модерну направу, а експерти нису сигурни да ли је данас заиста тестирана хидрогенска бомба.

Русија: крупно кршење међународног закона

MIP-rusijeМОСКВА – Уколико буде потврђено да је Северна Кореја извршила пробу хидрогенске бомбе, то ће представљати крупно кршење међународног закона, саопштило је руско Министарство спољних послова.

„Такви потези доприносе даљем погоршању ситуације на Корејском полуострву, на којем ионако постоји велики потенцијал за војне и политичке конфронтације „, изјавила је портпаролка Министарства Марија Захарова.

Званична Москва се залаже за дипломатско решавање проблема на Корејском полуострву. Русија такође позива све стране на уздржаност и да се не одлучују на кораке који могу довести до јачања тензија у региону, преноси Танјуг.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Северна Кореја испробала хидрогенску бомбу

* Обавезна поља