lavrov zeneva sastanak19.14 – Сергеј Лавров: Русија САД, ЕУ и Украјина усвојили декларацију у вези деескалације украјинске кризе

Русија, САД, ЕУ и Украјина су у Женеви усвојили декларацију, која се односи на конкретне кораке у вези деескалације украјинске кризе, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

„Ми смо усвојили документ. То је женевска декларација од 17. априла, у којој смо се сложили да је неопходно предузети почетне, конкретне кораке ради деескалације затегнутости“, рекао је он.

Према речима Лаврова, стране морају да се уздржавају од примене силе и било каквих облика екстремизма, расизма, религиозне нетрпељивости, укључујући и антисемитизам. Учесници сусрета су се сложили да је неопходно одмах почети са широким свенационалним дијалогом у оквиру уставног процеса, са учешћем свих региона Украјине, истакао је Лавров.

19.01 Присталице федерализације у Славјанску и Краматорску заузеле радио и телевизијске центре

Присталице федерализације су данас у Славјанску и Краматорску заузеле радио и телевизијске центре, који су емитовали украјинске канале на југоистоку земље.

Око 10 људи је упало на територију ТВ станице у Краматорску. Они су се распоредили по станици и дошли до опреме, а онда су искључили емитовање украјинских програма и почели емитовање руских ТВ канала.

Демонстранти су нешто раније на сличан начин заузели и ТВ центар у Славјанску.

18.38 – ОЕБС: Ситуација у области Доњецка „крајње напета“, на граници Украјине и Русије мирно и спокојно

Посматрачи ОЕБС-а у Украјини оценили су ситуацију у области Доњецка као „крајње напету“, а на украјинско – руској граници као „мирну и спокојну“.

Они су, како преноси агенција Итар тасс, обишли аеродром у Краматорску где су разговарали са војницима и закључили да информације о авиону који је пре два дана тамо оборен „не одговарају истини“.

Према њиховим извештајима, у околини града Краматорска налази се 15 оклопних возила са војницима под украјинском заставом.

Посматрачи су потврдили да проруски демонстранти контролишу зграду регионалне администрације која је под барикадама, али ради у „уобичајеном режиму“.

17.33 – Украјинске власти увешће забрану уласка у ту земљу за руске грађане, мушкарце узраста од 16 до 60 година, а за сада је обавештење о томе добила једино руска авио компанија „Аерофлот“, преноси Интерфакс.

16.03 – Европски парламент затражио је од ЕУ да одмах уведе санкције против руских енергетских компанија које послују на европском тржишту, да заустави изградњу гасовода „Јужни ток“ и да преиспита и евентуално обустави све споразуме са Русијом. За усвајање те резолуције гласало је 437 посланика, против је било 49, а 85 је било уздржано, јавља РИА Новости.

15.51 – Командант снага НАТО у Европи, амерички генерал Филип Бридлав, изјавио је да је неколико чланица алијансе понудило да њихове копнене трупе буду размештене на територији источноевропских чланица савеза, јавља Гардијан.

Бридлав је додао да ће ускоро дати препоруке о њиховом размештају. На питање да ли је ова ситуација више од кризе, Бридлав је одговорио: „За НАТО, то је много више. То је промена парадигме.“

15.15Снаге самоодбране у Крематорску саопштавају да је војни хеликоптер који је надлетао колону оклопних возила украјинске армије отворио ватру на цивиле међу којима има највише петоро рањених.

15.12 – Украјина не дозвољава улазак на своју тероторију Украјинцима с руским или кримским пасошем од 16 до 60 година старости, јављају руске агенције.

15.11 – Украјина ће заштити своје право да одржава трговинске односе с Русијом помоћу Светске трговинске организације, изјавио је привремени премијер Украјине Арсениј Јацењук.

14.45 – Француски председник Франсоа Оланд упозорио је данас да би Европска унија могла да пооштри санкције Русији ако на данашњем састанку званичника САД, ЕУ, Украјине и Русије о украјинској кризи у Женеви не буде постигнут напредак.

14.37 – Затражили смо од ЕУ и САД да престану с умиривањем агресора и поставе посматрачку мисију дуж границе Украјине, објавио је на свом Твитер профилу украјински председнички кандидат Олег Тјангнибок.

14.07 – Европски парламент је данас изгласао резолуцију којом од европских институција тражи да уведу оштрије санкције Русији због дестабилизације Украјине и позвао ОЕБС да упути додатне посматраче у Украјину.

“ЕУ мора да прошири санкције према руским појединцима и да буде спремна да одмах наметне Русији и економске санкције”, каже се у резолуцији која је данас великом већином изгласана у Стразбуру.

13.55Јулија Тимошенко, председница партије „Отаџбина“, за сајт Радио слободна Европа подржала стварање „бригада за територијалну самоодбрану” у источним областима Запорожје, Дњепропетровск и Харков.

13.30 – Украјински државни тужилац покренуо кривични поступак против руске „Сбербанке“ због сумње да финансира сепаратистичке акције на југоистоку земље, јавља Укринформ.

13.00Жозе Мануел Барозо у име ЕУ одговорио на недавно писмо Владимира Путина, изразивши спремност за разговоре са Русијом и Украјином о гасној безбедности.

12.41 – Лекар из који је шутнуо припадника Евромајдана који је протествовао у Харкову, идентификован је и ухапшен, саопштио је Арсен Аваков, министар унутрашњих послова Украјине.

Подсетимо инцидент се догодио у близини парка Шевченко 13. априла.

12.31 – На граничним прелазима Украјине су појачане патроле како би се спречило слетање руских трупа, преноси Униан.

12.19 – Шеф криминалне организације, познат под надимком „Фудбалер“, који је финансирао сепаратисте у Луганску ухапшен је у Данској, јавља Униан.

12.01 – Припадници Службе безбедности Украјине задржали су двојицу Украјинаца осумњичених да су, у источном делу земље, изводили саботаже и субверзивне радње, јавља Униан.

12.15 – У Одеси граде одбрамбене објекте

На обали Црног мора у Одеси (југ Украјине) се појављују и тајно нестају разни одбрамбени објекти и утврђења.

На интернету се, између осталог, појавила фотографија противтанковских „јежева“, што је изазвало неспокојство међу локалним становништвом. Али, дан касније су „јежеви“ склоњени.

Констатовано је да су се монтажом и демонтажом „јежева“ бавили припадници украјинске армије. Никаквих других информација власт није давала, позивајући се на тајну.

Истовремено су се у Одеси, на неким местима уз морску обалу, појавили ровови са граничарима.

12.05 – Распушта се 25. Ваздушно-десантна бригада украјинске војске, пошто се једна јединица предала проруским сепаратистима на истоку, навео Олександер Турчинов.

12.00 – Лавров и Кери се срели пре почетка преговора о Украјини у Женеви

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров и државни секретар САД Џон Кери су у Женеви одржали билатерални сусрет пре почетка консултација о Украјини.

Они су се уз блицеве фотоапарата руковали, а онда је уследио разговор иза затворених врата.

На сусрету четворице Брисел представља шеф европске дипломатије Кетрин Ештон, Кијев – в.д. министра спољних послова Андреј Дешица.

Учесници преговора ће покушати да данас нађу излаз из кризе у Украјини.

11.50 – У Женеви је данас почео састанак званичника САД, ЕУ, Украјине и Русије посвећен ситуацији у Украјини, у настојању да се ублажи криза која се све више погоршава у бившој совјетској републици.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров, вршилац дужности шефа украјинске дипломатије Андреј Дешчица, амерички државни секретар Џон Кери и висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон сели су за преговарачи сто, само неколико сати након што су тројица проруских сепаратиста убијени на југоистоку Украјине током напада на једну војну базу, преноси АФП.

11.39 Антируска политикантска реторика НАТО последњих дана превазишла је пропаганду из времена агресије против Југославије, саопштило је данас руско Министарство спољних послова. „У последњих неколико дана Алијанса се истакла низом публикација, укључујући и документ „Руске оптужбе – како заиста стоје ствари“, у којем НАТО покушава да објасни узроке кризе у Европи на себи својствен тенденциозан начин уз већ традицинално пребацивање одговорности на Русију“, констатује руско Министарство.

11.08 – САД и ЕУ од четворопартитног састанка у Женеви не очекују велике помаке у изналажењу политичког решење кризе у Украјини и спремне су да Русији наметну нове санкције, наводи Униан.

10.50 – Барак Обама: Војно смо надмоћнији од Руса, верујем да Путин то врло добро зна

Председник САД Барак Обама изјавио је да верује да Русија није заинтересована за војни сукоб с војно надмоћнијом Америком и да је исто тако уверен да руски председник Владимир Путин то зна.

„Не желимо рат“, казао је амерички председник за телевизију CBS и отворено оптужио Москву за украјинску кризу, преноси Јутарњи лист. „Доследно сам говорио да ће Русија сваки пут кад подузме овакве кораке с циљем да дестабилизује Украјину и повреди њену сувереност, сносити последице“, упозорио је он и додао да Русија може да очекује нове санкције.

10.30 – Руски председник Владимир Путин почео је у телевизијском обраћању да одговара на бројна питања руских грађана, која се пре свега тичу ситуације у Украјини.

10.28 – Олександар Турчинов, председник Украјине, изјавио је да ће припадници 25. ваздухопловне бригаде који су показали кукавичлук и предали своје оружје и борбена возила, бити изведени пред суд, а јединица расформирана.

10.15 – Микола Азаров, бивши премијер Украјине, стављен је на потерницу због злоупотребе власти, изјавио је Олег Махниски, главни државни тужилац Украјине. За Азаровим се тренутно трага, јавља Униан.

10.05 – Страх да би Русија могла узети део територије Источне Украјине немају никаквог основа, казао је Владимир Чизов, стрални представник Русије у УН.

09.49 – Украјина је започела истрагу против руске Сбербанке, због сумње да је финансирала проруске сепаратисте, изјавио је главни државни тужилац Украјине Олех Макнискиј.

09.45 – Борис Филатов, заменик губернатора Доњопетровске области, предложио је нове мере за борбу против тероризма – новчану награду.

Наиме, према његовом мишљењу, за сваки заплењени шаржер са муницијом исплатити 1.000 долара, за ручни бацач ракета 2.000 долара, за заробљавање „малих зелених људи“ исплатити 10.000 долара, а за ослобађање зграде коју су федералисти заузели, награда би била 200.000 долара.

09.40 – У Словјанску наоружане групе људи наставјају да чувају шест оклопних возила која су заробљена претходног дана.

09.36 – Виталиј Чуркин: Састанак у Женеви остаје на дневном реду

Састанак у Женеви посвећен украјинској кризи, уз учешће Русије, Украјине, Сједињених Америчких Држава и Европске уније, остаје на дневном реду, потврдио је руски амбасадор у Уједињеним нацијама Виталиј Чуркин.

Како је јавила руска новинска агенција Итар Тасс, Чуркин је, на седници Савета безбедности УН, рекао да је циљ женевског скупа разговор о начинима за излазак из кризе у Украјини.

Према његовим речима, рецепт за решење кризе био би рад на дубоко реформисаном уставу, на основу дијалога свих региона и политичких снага, без изузетка.

То питање ће бити у центру пажње разговора у Женева и такође мора да буде главни задатак међународне заједнице, када изражава забринутост због дешавања у Украјини, рекао је Чуркин и додао да уставна реформа треба да буде реална, а не „козметичка”.

08-23 – Александар Грушко:  Мере НАТО у супротности са деескалацијом тензија

Нове мере на појачавању војних активности НАТО на копну, мору и у ваздуху у Балтичком региону и источном Медитерану које је најавио генерални секретар Алијансе Андерс Фог Расмусен су, у супротности са деескалацијом тензија у Украјини, оценио је стални руски представник при НАТО Александар Грушко.

„Како можемо да судимо из његових (Расмусенових) објашњења, у интересу је одбране, одвраћања и деескалације. Питање је од кога ће то НАТО да брани себе и кога ће то да одвраћа. Не само да ове мере нису усаглашене са сврхом деескалације – очигледно се односи на Украјину – већ су оне очигледно у супротности“, рекао је Грушко новинарима, јавила руска агенција Итар Тас.

Грушко је навео да је НАТО могао да помогне у потрази за мирним решењем кризе, позивањем власти у Кијеву да одмах зауставе тзв. операцију против тероризма и почну „озбиљан и дубок“ дијалог са регионима.

„Нажалост, то није учињено. Позиви Русију да заустави дестабилизују Украјине су очигледни покушај Брисела да пребаце кривицу и заташка недоличну улогу Алијансе у ремећењу ситуације у тој земљи“, рекао је руски дипломата.

8.00 – Арсен Аваков, министар унутрашњих послова Украјине, изјавио је да су у сукобима у Мариупољу убијена три демонстранта, да је било 13 повређених особа, а да је њих 63 ухапшено.

„Током ноћи, у одговору на напад на војну јединицу Националне гарде у Мариупољу, Министарство је спровело операцију против нападача – око 300 људи. Након што су нападачи бацили запаљиве мине и молотовљеве коктеле и пуцали на стражаре, испаљени су хици упозорења.

Пошто су напади настављени, у складу са законом, полиција је на нападаче отворила ватру“, навео је Аваков, напомињући да су ангажоване јединице Омега и хеликоптери.

„Од јутрос је акција настављена и полиција трага за припадницима групе нападача који су побегли“, додао је он.

07.49 – Јури Сергејев, стални представник Украјине у УН, изјавио је да украјинске власти спроводе антитерористичку операцију у источном региону државе, са једином сврхом да заштите цивилно становништво од наоружаних група које врше кривична дела. Он је уједно позвао и Русију да се не меша у унутрашње ствари Украјине.

07.46 – Посматрачи Уједињених нација у Украјини истражиће напад на украјинског председничког кандидата Олега Царова, рекао је помоћник генералног секретара УН за људска права Иван Шимоновић. Шимовић је такође рекао да је неприхватљиво да један председнички кандидат позива своје присталице да се наоружају да бране источни део земље, а да други буде претучен због својих политичких ставова. Посматрачи истражују тешке оптужбе, пренела је руска агенција Итар Тасс.

07.40 – У Доњецку и Луганску за данас су планирани мирни протести за уједињену Украјину.

07.10 – У Женеви се данас одржава састанак Украјине, Русије, САД и ЕУ на коме ће се преговарати о кризи у Украјини. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров отпутовао је у Швајцарску како би узео учешћа на овом састанку, а планирано је и да одржи серију билатералних састанака. Овим преговорим присуствоваће и Кетрин Ештон, висока представница ЕУ за спољну политику, Џон Кери, државни секретар САД, као и Андреј Дашчицја, украјински министар спољних послова. Иначе, Ештонова и Дашчицја су се, јутрос, већ срели и разговарали у Женеви.

07.00 – Бродови „Шостка“ и „Судак“, које је запленила руска страна током отцепљења Крима, враћени су морнаричким снагама Украјине. Бродови су из Севастопоља послати за Одесу.

06.45 – Стални представник Велике Британије у УН Марк Лајл Гранд изјавио је да та земља позива Русију да повуче своје трупе са украјинске границе. „Апелујемо на Русију да престану са мешањем у унутрашња питања Украјине. Започните директан дијалог“, навео је он.

У Доњецку је основан Југоисточни покрет за федерализацију Украјине на чијем је челу кандидат за председника Украјине Олег Царев, јавиле су украјинске и руске агенције, преносећи његову изјаву да изборе за новог председника, заказане за 25. мај, треба одложити. „Сачинили смо резолуцију , усагласили захтеве, које ћемо изнети властима.

Међу њима су – ослобађање политичких затвореника, њихова амнестија, прекид антитерористичке операције, обнављање емитовања руских ТВ канала“, рекао је Царев. Медији су прексиноћ јавили да је Царева брутално претукла окупљена гомила људи у Кијев


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Усвојена декларација у Женеви

* Обавезна поља